Opdrachten: ontwikkelen

 1. Bibliotheek Rivierenland 
 • Projectleiding Kinderpersbureau Culemborg Oost
  Voor de Bibliotheek Rivierenland heb ik de projectleiding over het opzetten en uitvoeren van een Kinderpersbureau (bovenbouw PO) in Culemborg Oost. Bij dit project zijn er 5 betrokken partijen waaraan ik terugkoppel: twee basisscholen, een naschoolse opvang, de bibliotheek en de gemeente. De wensen die er bij deze partijen leven neem ik mee bij de ontwikkeling van de inhoud van het Kinderpersbureau. Ook betrek ik zo veel mogelijk gastdocenten (journalisten, fotografen, radiomakers) uit de praktijk, zodat de kinderen zoveel mogelijk in aanraking komen met ‘het echte werk’. Zij publiceren hun artikelen op hun eigen website, die ik samen met de jonge journalisten ontwikkel en beheer. Tot slot houd ik toezicht op het budget dat voor dit project beschikbaar is; theorie en praktijk moeten uiteindelijk wel kloppend gemaakt worden. 

2.   Museum Jan van Riebeeckhuis

 • Educatief programma over Jan van Riebeeck en de VOC voor groep 6/7 (in samenwerking met Edu-Art)
  Leerlingen maken een reis als opvarenden van een VOC-schip. Als stuurman, koopman, chirurgijn of onderzoeker meren ze met behulp van een kompas in drie verschillende ‘havens’ aan en maken daar opdrachten. Klik hier voor een impressie van de les.
 • Multimediale reis door het leven van Jan van Riebeeck 
  Het concept voor deze reis is uitgedacht door Manon van der Mullen. In samenwerking met Marcel Wouters van marcelwoutersontwerpers heb ik de ontwikkeling doorgevoerd. Museumbezoekers kunnen in het museum Jan van Riebeeckhuis een multimediale reis door het leven van Jan van Riebeeck maken. Sleutelmomenten uit zijn leven komen tot leven door middel van projecties op een scherm, de gordijnen (die vanzelf sluiten) en… het tafelkleed! Deze volledig geautomatiseerde voorstelling kunnen bezoekers zelf activeren door op de startknop te drukken. 
 • Interactief spel (touchscreen) over Jan van Riebeeck (in samenwerking met Xiox interactive/web/design)
  Het interactieve Jan van Riebeeckspel is een digitale game dat te spelen is via een touchscreen, verzonken in een schrijftafel. Het spel betreft vragen over aan Jan van Riebeeck gerelateerde thema’s. Verschillende typen vragen wisselen elkaar af: multiple choice, mix & match, drag & drop en ook een virtuele ‘speurtocht’ zijn ingrediënten die dit spel de moeite waard maken om te spelen.

3.  Museum Elisabeth Weeshuis

 • Educatief programma over WOII in Culemborg (tolerantie toen en nu) voor groep 7/8
  Tolerantie is heel actueel, maar ook van alle tijden. Culemborg heeft in de loop der tijd met verschillende tolerantievraagstukken te maken gehad. Zo worden er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in Culemborg joden vervolgd. Het educatieve programma bestaat uit een introductieles op school, een erfgoedles (fietstocht) en een mediales op locatie en twee verwerkingslessen op school.

4.  O.R.S. Lek & Linge 

 • Middeleeuwse stadswandeling door Culemborg voor havo-4
  Deze stadswandeling heb ik ontwikkeld ter aanvulling op en verdieping van de lessen op school over tijdvak 4 (de Tijd van steden en staten)
 • Stadswandeling door Culemborg voor havo/vwo-2
  Deze stadswandeling heb ik ontwikkeld ter voorbereiding op het project “Media en Maatschappij”. De leerlingen moesten een levensgroot stadsspel maken waarbij ze d.m.v. GPS, filmpjes, foto’s en QR-codes de stad Culemborg echt leerden kennen. 

5. College de Heemlanden

 • Masterclass Paleografie
  Deze masterclass kunnen leerlingen uit VWO 5 volgen. De leerlingen maken kennis met het kunnen ontcijferen van handschriften uit de 16e, 17e en 18e eeuw. 

6.  Lions Club Culemborg

 • Jaarkalender met thema Jan van Riebeeck
  De opbrengsten van de verkoop van de kalender kwamen ten goede aan Museum Jan van Riebeeckhuis.

Startscherm JvR-spel met hand Voorkant kalender excursie mieke 024

             Het startscherm van het                                Voorkant van de Lionskalender met het            Middeleeuwse stadswandeling havo-4
interactieve Jan van Riebeeckspel                                      thema Jan van Riebeeck

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s